Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

αινίγματα για παιδιά δημοτικού

μενου εστιατοριου ικεα

Στο μονοκομματικό σύστημα της χώρας, την εξουσία «μονοπωλεί» το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με τα στελέχη που αναρριχώνται σε ηγετικές θέσεις να συγκεντρώνουν και την περισσότερη εξουσία. Ωστόσο η εξουσία δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά πρόσωπα, καθώς σημαντικό μερίδιο διεκδικούν και ισχυροί επιχειρηματίες, κάποιοι εκ των οποίων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική άνθιση της Κίνας.


αινίγματα για παιδιά δημοτικού

Ενόψει του σπουδαιότερου γεγονότος στο πολιτικό καλεντάρι της Κίνας, το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου, το CNNi συνέταξε με τη βοήθεια δέκα ειδικών μια λίστα με τους πέντε ισχυρότερους ανθρώπους στην Κίνα.


Οι απαντήσεις που έδωσαν σύμβουλοι πολιτικής, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, διέφεραν σε ότι αφορά την εκτίμησή τους για το ποιος κινεί τα νήματα, ενώ έριξαν φως στο επερχόμενο συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές σε υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του προέδρου Σι Ζιπίνγκ.


5. Λι Κετσιάνγκ


liketsiang


Στη θεωρία ο πρωθυπουργός Κετσιάνγκ, είναι ο δεύτερος τη τάξει στην πολιτική ιεραρχία της Κίνας, ωστόσο η επιρροή του στα πράγματα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη θεωρείται. Το 2012 ορίστηκε ως ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα πρωθυπουργού.


«Ο γενικός διευθυντής της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, έχει ασχοληθεί με την περίπλοκη οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική “μεταμόρφωση” της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου», εκτιμά ο ειδικός στην κινεζική πολιτική Zhiyue Bo, ενώ από την πλευρά του ο Καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο King's College του Λονδίνου, Kerry Brown εξήγησε στο CNNi γιατί ο Λι Κετσιάνγκ βρίσκεται χαμηλά στη λίστα με τους ισχυρούς ανθρώπους της Κίνας:



«Θεωρείται άνθρωπος χαμηλού προφίλ, με όχι ιδιαίτερες διασυνδέσεις. Ίσως έχει αναλάβει τη χειρότερη δουλειά στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πάντα θα καλείται να αντιμετωπίζει τα “χτυπήματα”».



Πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Χενάν, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο Λι Κετσιάνγκ ήταν ο «προστατευόμενος» του πρώην προέδρου Χου Ζιντάο και ανελίχθηκε στην εξουσία ουσιαστικά μέσω της «βάσης» του Χου στην Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία πάντως φαίνεται να έχει χάσει τη δύναμή της με την άνοδο του Σι Ζιπίνγκ στην εξουσία.

«Είναι ένας άνθρωπος με επιρροές, προσπαθεί να κάνει πράγματα, όμως η δύναμή του είναι περισσότερο διοικητική παρά πολιτική», τόνισε για τον κινέζο πρωθυπουργό ο Kerry Brown και πρόσθεσε: «η εξουσία έχει να κάνει με το να θέτεις πλαίσια, να ορίζεις την ατζέντα. Και ο Λι Κετσιάνγκ είναι περισσότερο διεκπεραιωτικός».


4. Μα Χουατένγκ


ma4


Πρόκειται για τον… Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Κίνας. Ο ιδρυτής του WeChat, του application που είναι εγκατεστημένο στα κινητά τηλέφωνα σχεδόν όλων όσων ζουν στην Κίνα, είναι ένα από τα άτομα που διαθέτουν ισχυρή επιρροή στη χώρα. Είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα σύμφωνα με τη λίστα Forbes, μετά τους Τζακ Μα και Γουάνγκ Τζιανλίν που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.


Σε μια χώρα στην οποία δεν… υπάρχουν Facebook και Twitter, η εφαρμογή του Μα Χουατένγκ, το WeChat, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των κινέζων στην κοινωνική δικτύωση, καθώς πρόκειται για έναν συνδυασμό των δυο δημοφιλέστερων social media, συνεπώς ο ιδρυτής του είναι ένα πρόσωπο που θεωρείται ότι συγκεντρώνει εξουσία.



«Η επιρροή που ασκεί είναι μαζική, εξαιτίας της τεράστιας χρήσης του WeChat, σε μια περίοδο που πολλοί ισχυροί επιχειρηματίες είδαν τα φτερά τους να ψαλιδίζονται, ενώ μόνο εκείνοι που ασχολούνται με τον τομέα της τεχνολογίας βγαίνουν αλώβητοι από τις δυσκολίες», εκτιμά ο Tom Rafferty, διευθυντής του the Economist Intelligence Unit στην Κίνα.



Ο Μα, ή πιο γνωστός με το παρατσούκλι «Πόνι», ίδρυσε την Tencent, την εταιρεία στην οποία ανήκει το WeChat, το 1998, μαζί με τους συμφοιτητές του. Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι ο πρόεδρος της εταιρείας, η αξία της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη.


Το WeChat είναι πλέον η εφαρμογή μηνυμάτων που χρησιμοποιείται πιο συχνά στον κόσμο, με τους χρήστες της να φτάνουν σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο.


3.Γουάνγκ Γκισάν


wang


Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2012, ο Σι Ζιπίνγκ δεσμεύθηκε να πατάξει την διαφθορά που λυμαίνονταν πολλούς τομείς του κινεζικού βίου, απευθύνοντας μάλιστα αυστηρές προειδοποιήσεις, προς όλους όσοι κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας πως θα αντιμετωπίσει «τόσο τις μύγες και όσο και τις τίγρεις» της διαφθοράς, περιφράσσοντας μια κινεζική παροιμία.


Επέλεξε μάλιστα τον Γουάνγκ Γκισάν, πρώην δήμαρχο του Πεκίνου, την περίοδο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, για να κυνηγήσει τις «τίγρεις» της διαφθοράς. Έκτοτε, ο Γουάνγκ έχει αυξήσει τη δύναμη και την επιρροή του, έχοντας εξελιχθεί σε μια προσωπικότητα που πολλοί κινέζοι αξιωματούχοι «φοβούνται».


Περιγράφεται μάλιστα ως ο δεύτερος πιο ισχυρός πολιτικός της Κίνας. «Είναι ένας σημαντικός υπολοχαγός για τον Σι. Ο πρόεδρος θα αποδυναμώνονταν χωρίς αυτόν στα πράγματα», εκτίμησε ο Tom Rafferty.


Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένης της ηλικίας του Γουάνγκ, ο οποίος στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος θα είναι ήδη 69 ετών και σύμφωνα με τις «παραδόσεις» θα πρέπει να ετοιμάζεται για τη… συνταξιοδότησή του.


2. Τζακ Μα


jack


Ο πρώην καθηγητής αγγλικών, που αγαπά να χορεύει υπό τους ήχους των τραγουδιών του Μάικλ Τζάκσον, είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Κίνα, αλλά κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως.



πλυσιμο εσωρουχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου